Programma

Bestuurlijke efficiëntie en financiën

N-VA Kluisbergen pleit voor het opvoeren van de bestuurlijke efficiëntie op alle niveaus, zodat door de inzet van mensen en middelen, en met behulp van moderne digitale tools, de performantie van de dienstverlening aan onze inwoners en ondernemingen kan worden verbeterd.

Momenteel genieten we vanwege de Vlaamse Regering nog jaarlijks 1,2 miljoen euro aan toelagen, ten gevolge van de compensatieregeling voor het sluiten van onze inmiddels verdwenen elektriciteitscentrale.  Hierdoor ontvangen we contradictorisch genoeg momenteel méér belastingen op machines en outillage van de intussen afgebroken centrale dan in de periode 2006-2012.  Door deze meevaller kon een belangrijke schuldafbouw worden gestart, waarvoor N-VA zich als partij heeft ingezet.

Deze compensatieregeling is evenwel eindig, zodat een belangrijke en structurele oefening zich alsnog zal opdringen om onze gemeentelijke financiën, na een decennialange opeenstapeling van schulden, alsnog op orde te krijgen.

Investeringen moeten steeds weloverwogen worden, vanuit een langetermijnvisie en in het belang van de burger.   

 

Kwalitatieve opvang en onderwijs

Voldoende kwaliteitsvolle kinderopvang is van belang voor jonge gezinnen.

Mogelijke initiatiefnemers voor kinderopvang moeten door de gemeente worden ondersteund in hun zoektocht naar geschikte locaties. De gemeente zal ook bij nieuwe ontwikkelingen steeds nagaan of er nood is aan kinderopvang en indien nodig de nodige ruimte (laten) voorzien. Beginnende kinderdagverblijven krijgen een starterspremie.

N-VA Kluisbergen vindt dat het gemeentebestuur moet blijven investeren in de beide onderwijsnetten in Kluisbergen, en dit onder meer op het vlak van veiligheid van de schoolomgeving, en zich moet inzetten voor zorg en ondersteuning voor al wie dit nodig heeft.

 

Kluisbergen, voor jong en minder jong

Jongeren moeten mee kunnen denken over de toekomst van de gemeente. Al te vaak denken gemeentebestuur en overheid in hun plaats zonder rekening te houden met de visie van de jeugd.

Voor N-VA is inspraak en participatie van jongeren de sleutel voor een bloeiende gemeenschap.   Daarom moet er ruimte gecreëerd worden waar jongeren kunnen groeien op hun eigen manier en op hun eigen tempo.  Jeugdinitiatieven zijn een goede bron van vrijetijdsbesteding. Zij verdienen dan ook een grote ondersteuning.

Goede en liefdevolle ouderenzorg is voor N-VA Kluisbergen een absolute noodzaak. Wij willen dat er voor ouderen voldoende aandacht is, dat er afdoende passende activiteiten worden georganiseerd en dat we eenzaamheid tegen gaan.  Ouderen moeten kunnen vertrouwen op een goede zorg en ondersteuning thuis, voor henzelf en voor de mensen die voor hen zorgen.

 

Infrastructuur – wegen – verkeer

We streven naar een bereikbare en leefbare gemeente, waar zowel voetgangers, fietsers, wagens als het openbaar vervoer een plaats heeft. Verkeersveiligheid en leefbaarheid is voor ons prioritair.  Kluisbergen staat hierbij voor grote uitdagingen op het vlak van mobiliteit, onder meer met de ontwikkeling van de bedrijvenzone op de voormalige Electrabelsite en de organisatie van het verkeer van en naar deze site. 

Er moet ingezet worden op een veilige inrichting van fiets- en voetpaden, die zo veel mogelijk veilig afgescheiden worden van de rijbaan.  Kinderen moeten de mogelijkheid hebben om op een veilige manier te voet of per fiets naar school te gaan. We investeren daarom beter in veilige fietsroutes en veilige schoolomgevingen. In drukke schoolzones binnen de zone 30 moeten vrachtwagens kunnen geweerd worden op drukke momenten.

Ons Kluisbergens wegennet bedraagt ongeveer 150 kilometer.  Daarvan is momenteel een groot deel eerder verwaarloosd, en zijn op verschillende plaatsen dringende herstellingen nodig.  De nodige mensen en middelen moeten hiervoor vrijgemaakt worden. 

Verder opteren wij ervoor om er bij wegenprojecten niet per definitie van uit te gaan dat wegen veel smaller moeten worden, dat er telkens en overal parkeerplaatsen moeten verdwijnen of wegmeubilair moet worden voorzien.  Wij pleiten wél voor voorafgaande realistische en onderbouwde studies die garanties geven voor een degelijke mobiliteit, met aandacht voor de veiligheid van alle weggebruikers, een vlotte bereikbaarheid van de lokale economie en aandacht voor groen, ook in de dorpskernen, om tot een mooie, veilige en leefbare woonomgeving te komen.

 

Economie en werkgelegenheid

N-VA Kluisbergen wenst onder meer een afschaffing van een aantal pestbelastingen voor ondernemingen.  In de eerste plaats denken wij hierbij aan de motorenbelasting, die compleet gedateerd is (1963), en toendertijd gebaseerd was op het feit dat machines die arbeidskrachten zouden vervangen fiscaal bestraft moesten worden.

De gemeente moet bijzondere aandacht schenken aan de lokale economie – en zeker de horeca, de handelaars en de dienstensector – door hen actief te betrekken bij het beleid, bijvoorbeeld bij de heraanleg van straten en nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.  Verder pleiten wij voor een snellere en duidelijkere communicatie met betrekking tot de status van een vergunningsdossier, zodat ondernemingen correct kunnen inschatten waar ze aan toe zijn en tijdig de nodige stappen of maatregelen kunnen nemen om hun activiteiten te kunnen organiseren.  De administratieve verplichtingen voor ondernemingen moeten in overleg met alle overheden maximaal vereenvoudigd worden, en waar mogelijk ook aangeboden via het internet.

 

Niet minder maar méér sport in onze gemeente

N-VA ging en gaat er steeds van uit dat een sportbeleid tot doel heeft om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen en dus niet het aantal sportievelingen te halveren, waar het huidig sportbeleid eerder naartoe neigt.

De voorziene subsidies van de Vlaamse overheid dienen optimaal benut te worden, en een degelijk sportbeleidsplan met een brede en structurele visie moet de basis vormen om (boven)gemeentelijke projecten te kunnen realiseren.  

Zo kan het sporttoerisme verder gestimuleerd te worden, bijvoorbeeld door het aanleggen van één of meerdere Finse pistes, en door het degelijk onderhouden van fiets- en mountainbikepaden (oude spoorwegbedding, Eddy Merckxroute, Bloso-mountainbikepaden,…), enzovoort.

Tenslotte zouden wij graag opnieuw de draad opnemen van ter ziele gegane organisaties als de ultraloop Kluisbergen, de 25 km van Kluisbergen, en andere unieke sportevenementen.

 

Kluisbergen = toeristische landbouwgemeente

Onze groene gemeente is in de eerste plaats een landbouwgemeente, die we op toeristisch vlak dan ook als zodanig moeten blijven promoten en steunen.  Een jaarlijks terugkerende campagne om de activiteiten van de landbouwers onder de aandacht van de toeristen te brengen en de bezoekende toerist respect te vragen voor onze landbouwers ligt voor de hand.

Deze specifieke vorm van toerisme kan perfect gekoppeld worden aan de huidige reeds bestaande vorm van plattelandstoerisme, in volledige harmonie en met wederzijds respect voor mekaar.

In het kader van de plattelandsontwikkeling moet ook op lokaal vlak blijvend worden ingezet op het ondersteunen van jonge landbouwers en de toekomst van de Vlaamse landbouwsector, innovatie en opleiding, het verhogen van de weerbaarheid en verduurzaming (zowel economisch als ecologisch), als het versterken van de vitaliteit van het platteland door een kwalitatieve inbedding van onze landbouwsector.

 

Rationeel en verantwoord omgaan met energie

De gemeente Kluisbergen engageerde zich in 2015, net als alle andere gemeenten, om tegen 2020 minstens twintig procent minder CO2 uit te stoten. Een op het eerste zicht heel mooie gedachte, maar daar bleef het dan ook bij, met uitzondering van een aantal beperkte maatregelen bij verbouwingen.

Uiteraard zal met de sluiting van de elektriciteitscentrale de CO2 – uitstoot dalen, maar daar heeft het tot op heden gevoerde gemeentelijke beleid uiteraard geen enkele verdienste aan.  We treffen vandaag eveneens nog veel (sociale) woningen aan die onvoldoende geïsoleerd en dus energieverslindend zijn. 

Wij stellen daarom voor om het goede voorbeeld te geven, zelf de nodige investeringen te doen alsook de inwoners van Kluisbergen een renteloze energielening aan te bieden voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, voor het aanbrengen van isolatie tot en met de plaatsing van een zonneboiler.

 

Mens, dier en natuur in evenwicht

Naast de inzet voor mensen ligt ook dierenwelzijn ons nauw aan het hart.  Hiervoor vragen wij tevens in onze gemeente de nodige aandacht.  

Concrete punten waar wij aan denken :

- de opleiding van minstens één politieagent binnen de PZ Vlaamse Ardennen om zich te specialiseren in de problematiek van dierenwelzijn. De ‘dierenpolitie’ is voor de collega’s en voor de bewoners een aanspreekpunt inzake problemen en klachten over dierenwelzijn, kent de wetgeving inzake dierenwelzijn en treedt passend op waar nodig.

- dierenwelzijn wordt als specifieke bevoegdheid toegevoegd aan het pakket van een van de schepenen. Op die manier kunnen de verhoudingen tussen mensen en dieren in de gemeente structureel opgevolgd worden.

- een diervriendelijk zwerfkattenbeleid, waarbij zwerfkatten gevangen, gesteriliseerd en gecastreerd worden en opnieuw worden uitgezet. De gemeente moet actief sensibiliseringscampagnes voeren om kattenbezitters aan te moedigen hun huisdier te laten steriliseren of castreren. Daartoe voorziet de gemeente best een subsidie.

- mensen die een hond bezitten, moeten instaan voor het opruimen van de uitwerpselen van hun dieren. Daartoe moet de gemeente sensibiliseren via campagnes, het plaatsen van voldoende vuilnisbakken en het repressief optreden tegen overtreders. Maar hondenbezitters moeten ook de mogelijkheid hebben hun dier te laten rennen en spelen. Daarom voorziet de gemeente best in voldoende hondenweiden of laat ze op specifieke plekken toe dat honden zonder leiband uitgelaten kunnen worden.

- we erkennen het belang van huisdieren voor ouderen en alleenstaanden en bepleiten daarom een beleid waarbij het in een aantal rust- en verzorgingstehuizen, sociale woningen en serviceflats mogelijk is dieren toe te laten (dierenbezoek) of ook te houden.

- we bepleiten een actieve sensibiliseringsactie over de risico’s voor dieren en mensen bij het gebruik van vuurwerk. De campagne moet zich toespitsen op de eindejaarsfeesten.

- we stimuleren eveneens in de rand hiervan biologische landbouw en veeteelt (cfr. ons programmapunt in verband met landbouw).

Kluisbergen moet een voortrekkersrol op vlak van efficiënt natuurbeheer opnemen, ter behoud van onze rijke fauna en flora.  Het is belangrijk om ons uitgebreid en waardevol groen erfgoed te bewaren, te koesteren en te onderhouden.