U bent hier
Inwoners bezorgd om mogelijke lucht- en milieuvervuiling bij sloop voormalige Electrabel-site
Op zaterdag 3 juni is de dynamitering van de koeltoren en de resterende schouwen van de voormalige Electrabel-site in Kluisbergen (Ruien) gepland. Sommigen kijken uit naar dit evenement, anderen betreuren de ondergang van dit monument, maar velen stellen zich toch vragen bij de manier waarop deze afbraak zal plaatsvinden en de gevolgen ervan voor de volksgezondheid en het milieu.
“De afbraak van de voormalige thermische elektriciteitscentrale in Ruien, een deelgemeente van de gemeente Kluisbergen, is inmiddels een tweetal jaren aan de gang. De centrale, die eigendom was van Electrabel – GDF Suez (thans Engie) sloot in 2013 definitief haar deuren, en werd gezamenlijk aangekocht door sloopbedrijf NV Martens-Democom voor wat de installaties en gebouwen betreft, en een private investeerder NV Herpelgem, zijnde een vennootschap waarvan de burgemeester van Kluisbergen aandeelhouder is, voor wat de naakte gronden betreft. De afbraak gebeurt hoofdzakelijk door voornoemd sloopbedrijf, hetwelk in verschillende fases te werk gaat.” legt de Kluisbergense N-VA uit.
Een eerste fase is inmiddels reeds achter de rug met het slopen van een aantal constructies alsook de kleinste koeltoren. Voorlopig ligt het gesloopte materiaal nog opgeslagen op het terrein zelf, maar ook dat zou binnenkort door een andere gespecialiseerde firma worden opgehaald en elders worden verwerkt.
Thans zijn de afbraakwerken dan ook in een tweede en laatste fase gekomen, in die zin dat op zaterdag 3 juni e.k. reeds de overblijvende schoorstenen en koeltoren tegen de vlakte zouden gaan, en dit door middel van een explosie.
Over deze gebeurtenis heerst thans bij de bevolking van de gemeente Kluisbergen alsook de omringende gemeenten (Avelgem, Mont de l’Enclus) nogal wat bezorgdheid. Deze ongetwijfeld historische maar voor anderen tegelijk ook droeve gebeurtenis wordt in essentie voorgesteld als een spektakel, terwijl vele inwoners zich de vraag stellen over de aanpak en veiligheid van dergelijke grootschalige afbraakwerken, alsook de mogelijke gevaren voor de volksgezondheid en het milieu op en binnen een brede perimeter rond de betreffende site. Ook in de Avelgemse gemeenteraad werden door de N-VA-fractie hierover deze week vragen gesteld.
“Het is immers zo dat in de gebouwen, ketels en bouwstructuren van deze thermische centrale bij de opbouw nogal wat asbest werd gebruikt, zoals dat toendertijd wel vaker het geval was. Dat asbest een risicovol product is bewijst de grootscheepse actie van de vroegere exploitant om de gevaarlijke asbest te verwijderen onder toepassing van zeer strikte veiligheidsmaatregelen. De gevaren van asbest zijn intussen algemeen bekend, vandaar ook de geheel menselijke en terechte bezorgdheid van de inwoners van de verschillende gemeenten over de resterende aanwezigheid ervan, en over de manier waarop de nieuwe eigenaar hiermee omgaat, teneinde elk risico voor de omgeving uit te kunnen sluiten.”
Gezien de geplande afbraakwerken en implosie van de schoorstenen en koeltoren, waarbij logischerwijs mag worden verwacht dat, zelfs ondanks een watergordijn, een niet-geringe stofwolk zich zal verspreiden en neerslaan over de site en de omgeving, is deze bezorgdheid dan ook gerechtvaardigd. Vlakbij vinden we ook woonwijken, de Schelde en een natuurgebied die gecontamineerd zouden worden indien een probleem zich zou voordoen.
“Wij begrepen hieruit dat, gezien deze bezorgdheid van een groot aantal inwoners, mogelijks een verder onderzoek van de betreffende bouwstructuren en de site zich opdrong alvorens de afbraak plaatsvindt, om de aanwezigheid van asbest en andere gevaarlijke stoffen volledig te kunnen uitsluiten, en dit teneinde de veiligheid en volksgezondheid te garanderen.” aldus de N-VA. “Gelet op de voorziene implosie van de schoorstenen en koeltoren is het ons inziens belangrijk dat de bevolking correct wordt ingelicht en dat deze werken volledig volgens het boekje verlopen.”
Om die reden werd, in functie van de publieke volksgezondheid, formeel gevraagd aan zowel OVAM, de milieu-inspectie als de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg om tot enkele bijkomende onderzoeken over te gaan. De FOD WASO heeft intussen verschillende staalnames en onderzoeken gedaan.
We werden inmiddels geïnformeerd over het feit dat deze stalen negatief waren, en in de buitenwanden van de schouwen en de koeltoren geen asbest aanwezig is. Deze formele bevestiging mag de bevolking geruststellen, zodat men zich hierover geen verdere zorgen dient te maken.
Het is natuurlijk niet uitgesloten dat het neerhalen van de constructies andere afvalstoffen partieel doet verspreiden in de lucht en omgeving, dus enige voorzichtigheid blijft uiteraard geboden.
De milieu-inspectie zal trouwens verder toezien op de sanering van de gronden na de explosie.