U bent hier
De ondergang van het Recreatieoord Kluisbos
* Op 17 september 2016 was er het plechtig afsluitmoment van ons Recreatieoord Kluisbos, dat na 40 jaar (het werd plechtig geopend door wijlen Koningin Fabiola in 1976) definitief de deuren zou sluiten wegens de openbare verkoop van het gehele domein dat gepland was op 08.12.2016 voor minstens 2,5 miljoen euro.
* Op 10 oktober 2016 vernam de gemeente echter dat ze niet zo maar over een nieuwe milieuvergunning konden beschikken. Ons gemeentebestuur had namelijk, samen met haar lokale notaris, zomaar even over het hoofd gezien dat in “bosgebied” dergelijke installaties niet kunnen en dat met ander woorden het recreatieoord zonevreemd was.
Onze lokale overheid, die zelf milieu- en andere vergunningen moet toekennen aan haar ingezetenen, zou dus de spelregels niet toepassen op zichzelf. Te noteren dat deze wetgeving van kracht is sinds 2001.
* Door die weigering van de milieuvergunning werd beslist om de openbare verkoop van 08.12.2016 NIET te laten doorgaan, maar het recreatieoord opnieuw zelf uit te baten in 2017, tot een koper werd gevonden. De redenering was : men kan enkel een koper vinden als het recreatieoord nog in uitbating is of exploiteerbaar is. Vandaar schrapping van verkoop en heropening voorzien begin 2017 van het al officieel op 17.09.2016 gesloten recreatieoord.
* Op 26 januari 2017 krijgt de gemeente bericht van de Bestendige Deputatie dat een tijdelijke (2 à 5 jaar) milieuvergunning kan afgeleverd worden mits het voldoen van een aantal voorwaarden . Het is heel vreemd dat dit kan, want het 27 bladzijden tellende document bevat een opsomming van alles wat niet in orde is. En geloof ons, dat ging hier niet over details. Men bleek met quasi NIETS in orde te zijn : behalve de ligging in bosgebied, ligging in habitatgebied, de aanwezigheid van ondergrondse enkelwandige mazouttanks, de opslag in 1 ruimte van zwavelzuur en hypochloriet (wat tot ontsnapping van gifgas kan leiden), de - waar N-VA Kluisbergen al lang op gehamerd heeft - afwezigheid van gescheiden riolering (een verplichting die men aan alleenstaanden/gepensioneerden/kleine gezinnen wel oplegt), enzovoort...
Verder blijkt ook uit de voorlopige vergunning dat volgens Agentschap Zorg en Gezondheid op bouwtechnisch vlak de laatste jaren niets meer werd gedaan aan tekortkomingen die al jaren geleden werden vastgesteld: zwembadkades werd ondanks meerdere verwittigingen schots en scheef gelaten, met de nodige veiligheidsrisico's tot gevolg.
Bovendien werd ook al jaren niets meer gedaan aan de tekortkomingen van de speeltuigen en waterglijbanen; de laatste keuring dateerde van 18 augustus 2015 (!) en er was zowaar geen enkel toestel zonder opmerkingen.
Dus toen we op 26 juli 2016 bij het omvallen van een boom (waaraan een death-ride was bevestigd) aan een ware ramp zijn ontsnapt is door de burgemeester duidelijk pertinent gelogen toen hij stelde dat speeltoestellen "elk jaar werden gecontroleerd en goedgekeurd".
De N-VA-fractie was reeds in 2005 tegen de investering van 3,5 miljoen euro (de facto heb je voor die prijs een kleiner overdekt zwembad) voor de aanpassing aan de VLAREM II-wetgeving. Maar de investering werd toen door de huidige meerderheid toch doorgedrukt omwille van de “meerwaarde van het recreatieoord met zijn 3 verwarmde openluchtzwembaden”. Dit zinnetje werd tot voor kort nog steevast herhaald bij het aflezen van de jaarlijkse speech voor de nieuwe inwoners. Nu, amper 10 jaar later blijkt dit wel degelijk weggegooid geld te zijn.
Bij de verkiezingen van 2006 (en van 2012) stond duidelijk dat wij een oplossing voor het zwembad voorop stelden. De huidige meerderheid heeft jarenlang de tijd gehad om een oplossing voor het zwembad te vinden, maar heeft daar nooit aandacht voor gehad. Daar betalen we nu de meer dan gepeperde rekening voor.
We kunnen concluderen dat we nu in een situatie zijn beland waarin een sluiting van het recreatieoord nog maar de enige optie is. De vastgestelde gebreken zijn zo verregaand dat er geen alternatief meer is. Vermoedelijk kunnen we nu ook naar de voorziene verkoopprijs fluiten (tenzij de burgemeester en zijn kompanen ook deze site kopen, deze keer dan hopelijk wel aan een redelijke prijs wel te verstaan) en zitten we met een installatie die ook nog eens saneringskosten met zich zal meebrengen.
N-VA Kluisbergen heeft op de gemeenteraad consequent (jammer dat we tot hiertoe altijd alleen stonden met dit standpunt) VOOR de sluiting van het recreatieoord gestemd, wegens gewoonweg geen alternatief. Bijzonder jammer dat de huidige meerderheid de problematiek van het zwembad zo amateuristisch heeft benaderd (bekijk historiek hierboven) waardoor we nu voor het voldongen feit staan dat we niet alleen het recreatieoord kwijt zijn, maar ook nog eens een enorme hoop geld aan onze neus voorbij zien gaan. En de enige verantwoordelijke hiervoor is de huidige meerderheid in Kluisbergen...