U bent hier
Electrabel-site
Zoals de meesten inmiddels weten, wordt er op de site van Electrabel in Ruien al enkele jaren geen elektriciteit meer geproduceerd. Iedereen vroeg zich bij de stopzetting af wat er verder met dit terrein diende te gebeuren. Gezien de omvang van het terrein en de mogelijke ruimtelijke impact van nieuwe activiteiten op deze site, had de Provincie Oost-Vlaanderen het initiatief genomen om een ontwikkelingsvisie op te stellen. De Provincie heeft hiervoor ook de medewerking gevraagd van de gemeente Kluisbergen en Electrabel. Eind 2013 werd dan een onderzoeksbureau aangesteld voor de opmaak van deze ontwikkelingsvisie. De opmaak van deze ontwikkelingsvisie zou in twee fases gebeuren. Eerst zou men oplijsten wat kon, wat niet kon en wat nog verder onderzocht moest worden. Hieruit kwamen 5 opties naar voren: behoud van zware industrie, herontwikkeling naar woonfunctie, herontwikkelen naar alternatieve bedrijvigheid, herontwikkeling naar recreatie en als laatste optie: herstel van natuur en landbouw. In een tweede fase, die zou moeten afgerond worden in het voorjaar van 2015, wordt na overleg met het college van burgemeester en schepenen een definitieve ontwikkelingsvisie vastgelegd. Eens die procedure rond is, kan de eigenaar van het terrein beginnen aan het ontwikkelen van de site. Het vreemde is evenwel dat de eigenaar van de site, met name NV Herpelgem, bestuurd wordt door de voorzitter van het college van burgemeester en schepenen en dus rechtstreeks betrokken is bij de herbestemming van de site. De naam van deze man? Uw burgemeester, Philippe Willequet!
In de pers liet hij zich ontvallen dat hij via de vennootschap NV Herpelgem de site had opgekocht voor het welzijn van de gemeente Kluisbergen en omdat hij de lokale gevoeligheden kent. De statuten van NV Herpelgem nemen echter alle twijfels weg over de echte bedoelingen van deze aankoop. Wij citeren: “het beheer van onroerend patrimonium en het valoriseren van dit patrimonium; het verwerven, bouwen en verbouwen en verkavelen van onroerende goederen; de realisatie, de verkoop en commercialisatie van bouwprojecten” Het moge dus duidelijk zijn dat een herontwikkeling tot recreatiegebied of een herstel van de site tot natuur en landbouwgebied nooit een schijn van kans heeft gemaakt. Tenzij de site werd opgekocht door een vennootschap waar de burgemeester geen zeggenschap in had gehad uiteraard.
Verder willen we jullie er ook op wijzen dat begin 2013 het college van burgemeester en schepenen een ontwerp van belastingsreglement liet opstellen om elke vierkante meter onbebouwde grond in industriegebied te laten belasten. Voor Electrabel zou dit het eerste jaar neerkomen op een bijkomende belasting van 400.000 euro, het tweede jaar 600.000 euro en vanaf het derde jaar zou Electrabel jaarlijks 800.00 euro extra belastingen moeten betalen. Voor alle duidelijkheid: N-VA Kluisbergen is tegen dergelijke bedrijfsbelastingen, vermits bijkomende bedrijfsbelastingen Kluisbergen al meer kwaad dan goeds hebben opgeleverd. Maar het gemeentebestuur heeft hier blijkbaar minder problemen mee. Daar leek het alvast op in eerste instantie, want nadat de site werd verkocht aan de vennootschap van de burgemeester was er plots van deze extra belasting geen sprake meer. Achteraf bekeken heeft het er zelfs alle schijn van dat het ontwerp van het belastingsreglement enkel en alleen werd gebruikt om enerzijds Electrabel onder druk te zetten hun terreinen te verkopen aan een prijs die zeer winstgevend is voor de vennootschap van de burgemeester en anderzijds om eventuele andere kandidaat-kopers weg te jagen.
Maar het gaat nog verder: Waar vroeger het ruimen van de dorpsbeek/leenbeek nabij de site voor een groot deel gebeurde op kosten van de eigenaar Electrabel, werd midden 2014 beslist om dit voortaan te laten uitvoeren op kosten van de gemeente.
En wat brengt dit nu bij aan het welzijn van de gemeente Kluisbergen, zoals de burgemeester beloofde? Het ziet er naar uit dat de burgemeester alleen maar zichzelf persoonlijk aan het verrijken is door gebruik te maken van zijn politieke macht. En dit alles terwijl degenen die hem die macht gegeven hebben, zijn kiezers, afgedankt worden met allerlei belastingsverhogingen. Kan het nog schaamtelozer? Als men echt zo begaan is met de gemeente, er staat nog een recreatieoord te koop dat dringend van de hand moet, beste burgemeester!