De helaasheid der dingen : sociaal woonbeleid in Kluisbergen

Op 6 oktober 2018

Er is deze week heel wat ophef ontstaan na een VRT-reportage van maandag ll. met schrijnende beelden van sociale huurders in de Gentse Sint-Bernadettewijk. Een aantal woningen werden ongeschikt verklaard door de stad, maar worden nog steeds verhuurd voor meer dan 500 euro per maand. Muren vol schimmel, rotte steunbalken en kinderen die wegens longklachten niet meer in de woning van hun ouders kunnen slapen. Het Parket Oost-Vlaanderen startte meteen een onderzoek naar strafbare inbreuken op de wooncode, dit na een klacht van de Gentse N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt.

Ook het interview van Terzake-reporter Pieter-Jan De Smedt met Elke Decruynaere (Schepen voor Groen in Gent) over de slechte staat van sociale woningen in Gent is een hot item op sociale media.

Nu, u vraagt zich wellicht af wat dit in godsnaam te zien heeft met de gemeente Kluisbergen.

Helaas doen dezelfde schrijnende toestanden zich ook in Kluisbergen voor. Niettegenstaande de N-VA-mandatarissen in de gemeenteraad Eric Willequet en Johan Devenyns dit meermaals hebben aangekaart is hier ook de voorbije legislatuur niets voor gedaan.

Vooreerst zijn er de appartementen van de sociale huisvestingsmaatschappij De Nieuwe Haard in de Groendreef te Berchem. Reeds sedert 2008 heeft N-VA gesignaleerd dat een 20-tal ramen van het appartementsblok niet meer bestand zijn tegen regen, sneeuw en wind. Het waait en regent er dus binnen. De eigenaar is zich daar wel degelijk van bewust, want sedert dat moment zijn deze ramen gemerkt met een geel kruis, maar deze hangen er vandaag nog steeds aan. Voorts is de volledige infrastructuur vervallen, met zelfs ronduit gevaarlijke toestanden tot gevolg. Bovendien is er systematisch wateroverlast in het woonblok en de garages. Ter illustratie hierbij enkele foto’s die reeds dateren uit 2012.

Eind 2017 is beslist dat het gehele appartementsblok tegen de grond gaat en er een nieuwbouw komt in 2019. Intussen betalen de bewoners gewoon verder de maandelijkse huur, en moeten ze hopen dat het de komende maanden goed weer blijft. Nochtans heeft de partij Gemeentebelangen niet alleen de OCMW-voorzitter, maar zelfs bestuurders in de sociale huisvestingsmaatschappij De Nieuwe Haard. Maar niemand ligt blijkbaar wakker van deze ellende.

Ook met de eigen sociale woningen in de Nieuwstraat te Ruien zijn er belangrijke vochtproblemen, en dit reeds sedert de bouw ervan in 1992. De opmerkingen van N-VA hierover in zowel OCMW- als gemeenteraad werden steeds weg gelachen met clichés als : “als die mensen douchen moeten ze hun ramen openzetten “ (wat in winterse omstandigheden alvast geen pretje is) en “die vochtproblemen zijn er altijd al geweest, we kunnen er niets aan doen”.

Onze volharding in deze problematiek heeft er inmiddels toch toe geleid dat in september 2018 (het tijdstip zal allicht geen toeval zijn gelet op de komende verkiezingen) door het OCMW werd beslist om de vochtproblemen van 3 woningen te laten aanpakken door een gespecialiseerd bedrijf.

26 jaar na datum is ook hier dus zeker geen sprake van een krachtdadige aanpak van problemen, en evenmin is dit een illustratie van de (door de meerderheid vaak gebruikte en holle) slogan “Kluisbergen, waar het goed is om te wonen”, althans niet voor zij die op een sociale woning aangewezen zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is