De financiële gezondheid van Kluisbergen : de waarheid achter de cijfers

Op 4 juli 2018

De gemeenteraad van Kluisbergen keurde op de zitting van juni 2018 de jaarrekening 2017 goed. Voor meerderheidspartij Gemeentebelangen uiteraard hét moment bij uitstek om te etaleren hoe behoorlijk ze wel zouden hebben bestuurd. Niets is nochtans minder waar.

In 2017 werd voor ongeveer 950.000 aan leningen vervroegd terugbetaald. Dit ...kon de gemeente enkel en alleen doen dankzij de compensatieregeling van de Vlaamse Regering, waarover we reeds schreven in één van onze Huis-aan-huisbladen van vorig jaar. Kluisbergen krijgt, enkel en alleen wegens de stopzetting van de elektriciteitscentrale te Ruien, van de Vlaamse Regering vanaf 2014 tot 2019 immers zo een 1,3 miljoen euro per jaar : dit komt neer op een verdubbeling van de onroerende inkomsten uit alle woningen in Kluisbergen, of stel u hierbij voor dat er in Kluisbergen plots 3.300 villa’s zijn bijgekomen, of nog dat er in Kluisbergen plots een investeerder is gekomen die 208.000.000 € heeft geïnvesteerd in een nieuwe fabriek (die er helaas niet staat). Een geweldige financiële meevaller dus. De verdienste voor de huidige financiële ademruimte in onze gemeente ligt dan ook enkel en alleen bij de Vlaamse Regering, onder leiding van minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Ere dus wie ere toekomt. Maar dit is duidelijk niet dit gemeentebestuur.

Bovendien hangt aan het jarenlange financiële wanbeleid, waardoor onze schuldenberg zo gigantisch hoog was geworden, en deze (vervroegde) terugbetaling, ook een kostenplaatje waar Gemeentebelangen het natuurlijk liever niet over heeft. Bovenop de terugbetaalde 950.000 euro diende een wederbeleggingsvergoeding (kosten die aan de bankinstelling dienen betaald te worden) van maar liefst 228.000 euro (!) betaald te worden. Omgerekend moet u dit zien alsof u een lening zou terugbetalen tegen een intrest zo maar even 25 procent...

En tot slot, wat de schuld per inwoner betreft, ook deze is uiteraard en gelukkig kunnen dalen omwille van dezelfde financiële meevaller van de Vlaamse Regering, maar bedraagt nog steeds een veelvoud van deze van vergelijkbare gemeenten, ondanks de inkomsten van de voormalige elektriciteitscentrale die we jarenlang konden genieten, maar nooit terugvloeiden naar de inwoners van Kluisbergen.

Aan u om te oordelen hoe goed dit bestuur het al die tijd al heeft gedaan.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is